IN MEMORIAM

Órák óta ülök a monitorom előtt, és egyre jobban eluralkodik bennem a döbbenet. Ablakomból a kivilágított Bazilika…. És a belsőmben a kétségbeesés!

A rendkívüli Testületi ülés előtt ½ órával érkeztem az önkormányzat épületébe. Itt értesültem a megdöbbentő hírről, – tették elém az egyik bulvár újságot – hogy Esztergomban egy fiatalember úgy döntött, nincs tovább!! Szembenézett a felé rohanó vonattal, és előtte erről üzent a technika segítségével az itt maradóknak.

Nem lehet már megmásítani a gyermek elhatározását!!

Döbbenet!!!! Ez az első reakcióm!

A második - sokgyermekes családapaként – a szülők felé irányul! Ez a részvét!

Feldolgozhatatlan tragédia!!

Mint akit fejbevágtak, gondolok vissza az elmúlt néhány órára!

Esztergom Város képviselő-testülete néma felállással adózott a fiatalember emlékének!

Elvállaltam egy eseti bizottság tagságát, ami a haláleset körülményeivel hivatott foglalkozni.

32 éve vagyok orvos! A halál ténye 384 hónapja, az eltelt 11 520 nap alatt minden alkalommal azt a kérdést tette fel nekem: vajon tehettem-e volna ellene? Megtettem-e mindent azért, hogy hivatásom, hitvallásom szerint elodázzam ezt?

Örök kérdés ez minden gyakorló orvos számára!

Nem régiben azt írtam le, hogy ha nem lennék orvos, pedagógus szeretnék lenni Esztergomban!

Ezen haláleset után átérzem az elméleti döntés súlyát!

MIÉRT?????

Miért érezte egy életerős, egészséges fiatal, hogy értelmetlen, folytathatatlan az élete….?????

Kétségbeesve kattintgatok az internetes portálokra, de csak elkeseredettségem fokozódik!

Csend kellene emberek!!!!

Nézzük együtt a kivilágított Bazilikát!

Csend kellene és önvizsgálat!!!

Olyan csend, amit nem az internetes portálok sakál nyüszítése jellemez, hanem, ami belülről jön!

Egy fiatal emberért szól majd a harang!

Elvállaltam az eseti bizottság tagságát, mely a haláleset kivizsgálására alakult.

Félelemmel tekintek a következő napok elé, de szembe kell nézni a dolgokkal.

Félek, hogy nem az általam elvárt gyász és döbbenet csendje, hanem az indulatok fogják befolyásolni a következő napokat.

Pedig a deklarált önkormányzati vizsgálaton túl, valamennyi esztergominak, diáknak, tanárnak, szülőnek, igazgatónak, média személyiségnek,önkormányzati képviselőnek, városvezetőnek önvizsgálatot kell tartani!

Nem lett volna szabad, hogy ez megtörténjen, és nem szabad, hogy ilyen újra megtörténjen.

A szülők gyászában osztozok!

 

Osvai László dr.

Hozzászólások

Tisztelt Osvai úr! Tragédia

Tisztelt Osvai úr!
Tragédia egy ifjú ember halála, négy gyermekem van, át tudom érezni milyen fájdalmas ez! Nem is szólalnék meg csak a részvét hangján, ha nem hallom a város polgármesterének egyértelmű vádjait az iskola tanáraival szemben!
A vizsgáló bizottság már biztosan megkapta az ítéletet a polgármestertől, amelyet a polgármester már az Önök vizsgálódása előtt nyilvánosságra hozott!
Meg tudnám fogalmazni, hogy mi lesz a vizsgáló bizottság véleménye. Nem sokat tévednék!
De felteszek Önnek három kérdést, amit kellő mélységben a vizsgáló bizottság nem fog feltenni, ha egyáltalán felteszi azt!
Ki az iskola egyszemélyi felelőse, aki az iskolában történtekért felel?
Ki nevezte ki az igazgatót anélkül, hogy valamilyen szintű vezetői gyakorlata lenne?
Felhívta e valamelyik véleménynyilvánításra jogosult szervezet, az Önök figyelmét arra, hogy hibás és rossz döntést hoznak?
Biztos vagyok benne, hogy ezekkel a kérdésekkel a bizottság nem nagyon fog foglalkozni! Abban is biztos vagyok, hogy a polgármester ítéletét igazoló jelentést, Ön és frakció társai el fogják fogadni!
Annak idején a Tanú című filmben, még módja volt az illetékesnek összekeverni a tanúvallomást az ítélettel! Önök ilyen problémájuk nem lehet, mert az Önök kezében csak az ítélet található, így tanúra nincs is szükségük!
A tragédia bekövetkezett, ez már megváltoztathatatlan, ha a jövőben el akarjuk kerülni a hasonló eseteket, az általam feltett kérdésekre is érdemi válaszokat kell adni! Felelősen!
Tisztelettel: Zsákovits Ferenc
U.I.: Bízom abban, hogy az arra illetékes rendőrség, feltárja a lehetséges okokat!

Válasz!

Tisztelt Zsákovics Úr!

 

"A vizsgáló bizottság már biztosan megkapta az ítéletet a polgármestertől".....-indította hozzászólását. Nem lehet, hogy Ön előbb ítélt, mielőtt megtudta volna mit végzett, mit derített ki a bizottság? Nem lehet, hogy Ön előre "megírta" magában az ítéletet a bizottság munkájáról?

Sajnálom, hogy a tragédia "csendje" több embert nem érintett meg!

Szíves figyelmébe ajánlom Jónás dr.-nak /is/ írt reflexiómat!

Tisztelettel:

Osvai dr.

Tisztelt Osvai úr! Már

Tisztelt Osvai úr!
Már megbocsásson, de én nem az Ön által idézettekkel kezdtem a mondandómat!
Sőt, mint azt írtam Önnek nem is szólaltam volna meg, ha a polgármester nem jelenti ki, nagy nyilvánosság előtt, egyértelműen, hogy a tragédiáért a tanári kar a felelős!
Figyelmébe ajánlom, hogy én nem ítéletet mondtam, hanem feltételezem, sajnos valószínűleg helyesen, hogy a bizottság, nem fog mást megállapítani, mint amit a polgármester előre kijelentett!
Ezt a véleményemet arra alapozom, hogy akkor sem volt más véleménye az Önök frakciójának, mint a polgármesternek, amikor a polgármester a szabályokat vagy a törvényi előírásokat nem tartotta be, továbbá hülyének nevezte a vele egyet nem értő polgárokat! Nem hallottam tiltakozást Önöktől akkor sem, amikor olyan szó hangzott el egy „mikrofon miatt”,testületi ülésen, hogy „köcsög”!(Ugye milyen szép ez) A hallgatás pedig beleegyezést jelent, nemde?
Amennyiben a véleményemmel tévednék, amit kizártnak tartok, akkor elnézést fogok kérni, az érintett bizottság tagjaitól, az igaztalan feltételezésem miatt!

Tisztelt Osvai úr! Idéznék

Tisztelt Osvai úr!
Idéznék egy újságnyilatkozatból, abból, amit az alpolgármester adott annak a lapnak:
A városatya a haláleset okait a két éve az oktatási intézményben dúló viszálykodással hozza összefüggésbe, amelyben a tanárok minden eszközzel el akarták távolítani a regnáló igazgatót, s ebbe a gyerekeket is bevonták. Ebben a felfokozott hangulatban tanultak mindennap a nebulók, ami súlyos nyomokat hagyott a lelkükben is, vélekedett Knapp. A bizonyítékok alapján az érintett tanárok fegyelmit kapnak, és előfordulhat, hogy lesz, akitől meg is válik az iskola.
Nos az itt olvashatók alapján nem tévedtem semmiben, az ÍTÉLET, mint látható megfelelt a polgármester által elvártaknak!
Erről írtam Önnek, amit Ön nehezményezet, mondván, hogy én ítélkezem, nem megvárva vizsgálatuk eredményét!
Én ezt az „eredményt” jó előre megjósoltam, amihez nem kellett nagy tehetség. Az ÍTÉLETÜK megszületett! Megszületett anélkül, hogy a rendőrségi vizsgálat lezárult volna!
Ahogyan azt előre megsejtettem, az általam Önhöz írt levelemben feltett kérdésekről nem esett szó az ÍTÉLET közzétételében! Nem mert, nem a valóság kiderítése volt a bizottságuk lényege, hanem a polgármester által, mindenféle vizsgálatot megelőző ÍTÉLETÉNEK igazolása! BÁRMI ÁRON!
Ha az eljárásuk célja a valóság kiderítése lett volna, akkor csak a rendőrségi vizsgálat eredménye ismeretében indították volna meg az eljárásukat!
Nem így tettek!
Sajnos igazam volt, amikor azt írtam, hogy Önöknek, szemben Virág elvtárssal, nem volt módjuk összekeverni az ítéletet a vallomással!
Önöknek csak az ÍTÉLET volt a kezükben!

Tisztelettel: Zsákovits Ferenc

Válasz

Tisztelt Zsákovits Úr!

Az Ideiglenes Bizottság, melynek tagja voltam, az alábbi jelentést tette le a Képviselő-testület asztalára. Aláírásommal hitelesítettem.

Ha Ön ezt ITÉLET-nek - mások kivégzésnek - nevezi, szíve joga. Szét lehet szedni és mondatonként félremagyarázni.

Én nem nézek mokkát és hasonló műsorokat, és hogy újságokban ki, mit nyilatkozik az a saját dolga, felelőssége.

Sajnos elbeszélünk egymás mellett. Ön - és sokan mások is  - a Szent István Gimnáziumban történteket a pedagógia és a demokrácia csúcsának tartja, én pedig biztosan érzem, tudom, hogy nem lehet az!!!

Kérem tekintse meg a nyilvánosságra hozott diákparlamenti felvételt, mely talán árnyaltabbá teszi az eseményekről kialakított képét!!!!

 

Tisztelettel: Osvai dr.

 


<!--[if gte mso 9]>

Normal
0
21


false
false
false







MicrosoftInternetExplorer4

<![endif]--><!--[if gte mso 9]>



<![endif]-->

<!--[if gte mso 10]>

<![endif]-->

Esztergom Város Önkormányzata

Képviselő-testületének

   Ideiglenes Vizsgáló Bizottsága

 

 

 

 

Bizottsági vélemény

 

 

 

Vecsernyés Balázs halálesetének és a Szent István Gimnázium pedagógusainak viselkedésében lévő összefüggések tekintetében a Bizottság jelen pillanatban a lezárt rendőrségi vizsgálatokig és az állítólag az elhunyt által hagyott videó „búcsúüzenet” kézhez vételéig nem tud végleges megállapítást tenni.

            A Bizottság tény szerint megállapítja, hogy a 2009. június 13-án (a tragédia napja) és az ezt megelőző időszakban a Szent István Gimnázium pedagógusai többször aktívan illetve passzívan asszisztáltak és teret engedtek a diákok fegyelemsértéseinek, ezáltal a diákok tá­mogatva érezhették magukat, a fegyelem lazításában.

Ebben a laza fegyelmi helyzetben fordulhatott elő olyan diákcsínynek már nem nevezhető fegyelmi vétség, hogy Vecsernyés Balázs több társával együtt részt vett az igazgatói iroda elfoglalásában a diákok által „sztrájknak” titulált napon. A Bizottság tény szerint megállapítja, hogy a Kurnász László iskolaigazgató és mun­káltató határozott utasítása ellenére, a gimnázium pedagógusai a munkaköri leírásuk ellenére nem kezdték meg tanóráik megtartását, diákjaikat felügyelet nélkül hagyták, ezáltal teret engedtek különböző fegyelemsértések elkövetésére. Ugyanez volt a helyzet 2009.június 13-án, az utólag Diákparlamentnek nevezett napon is.

     Vecsernyés Balázs a tűzgyújtási kísérlet fegyelemsértését ekkor követte el. Ennek következményeképpen természetesen jogosan, de vitatható indulati elemekkel a tanárai felelősségre vonták.  Egy instabil, vagy felfokozott lelkiállapotban lé­vő fiatal fiúnál ez közrejátszhatott a szégyenérzetből elkövetett öngyilkosság elkövetésében.

             A Bizottság a felelősségre vonás és az öngyilkosság között pedagógusok számára felróható ok-okozati összefüggést nem talált. Közvetett összefüggésként azonban megállapítható, hogy a tragédia azért következhetett be, mert Vecsernyés Balázs már napok óta felfokozott idegállapotban volt, melynek egyik oka az iskolában zajló, nyugtalanító eseményekben keresendő. A tanári kar azon tagjainak, akiknek idejének, energiájának jó részét egy éve folyamatosan az igazgató tekintélyének aláásása vitte el, nyilvánvalóan kevesebbet foglalkoztak diákjaik lelki- és építő nevelésével.    Tény, hogy amennyiben a Szent István Gimnázium 2009. június 13-án ügyeletes, illetve órát adó tanárai, valamint osztály­főnökei az igazgató által adott utasítást követve, megtartják a tanórát, Vecsernyés Balázsnak nem lett volna lehetősége fegyelemsértést elkövetnie. Ebből adódóan felelősségre sem vonták volna, és talán instabil lelkiállapota nem kapta volna meg azt a lökést, mely tettének elköveté­séhez vezetett.

            Fenti megállapításokat a Bizottság akkor tartja megerősítettnek, ha ezt a gyermek által hagyott, és egyelőre csak a sajtóból ismert búcsú üzenet („nem akartam szégyent hozni az isko­lámra”) megerősíti.

 

Esztergom, 2009. július 9.

 

 

 

 

 

 

Tisztelt Osvai úr! Mint az Ön

Tisztelt Osvai úr!
Mint az Ön által számomra megküldött Bizottsági véleményből, melynek elküldését köszönöm, kiderül, sajnos nem kell bocsánatot kérnem Önöktől, mert a jelentésük a polgármester verzióját igazolja! Ahogyan azt én vártam is!
Nem fogom szétszedni sem értelmezni a leírtakat, csupán arra hívom fel szíves figyelmét, amit az előzőekben már leírtam. Arra tudniillik, hogy Önök nem fogják vizsgálni az iskola működéséért egyszemélyi felelős igazgató, vezetői tevékenységét ez ügyben!
Sajnos ez a jóslatom is igazzá lett.
Tisztelt Osvai úr én a diákparlamentről készült felvételt lehet, hogy hamarabb láttam, mint Ön.
Ebből a felvételből kiderül, hogy az az állítása a Bizottsági véleménynek, ami azt írja, hogy „ Tény, hogy amennyiben a Szent István Gimnázium 2009. június 13-án ügyeletes, illetve órát adó tanárai, valamint osztályfőnökei az igazgató által adott utasítást követve, megtartják a tanórát, Vecsernyés Balázsnak nem lett volna lehetősége fegyelemsértést elkövetnie. Ebből adódóan felelősségre sem vonták volna, és talán instabil lelkiállapota nem kapta volna meg azt a lökést, mely tettének elkövetéséhez vezetett.” Téves! Téves, mert az igazgató, ha az Önök által leírt módon utasítja a tanárokat az órák megtartására nem engedvén meg egyúttal a diákparlament létrejöttét, akkor nem vállalt volna aktív szerepet e rendezvény megtartásában!
Ugyan ez a helyzet a „diáksztrájk” esetében is, ahol az igazgató is megjelent és részt vett, ahelyett, hogy érvényt szerzett volna az állítólagos egyértelmű utasításának!
Mivel az iskolában történtekért az egyszemélyi felelős az igazgató, nem igazán értelmezhető másnak az önök megállapítása, mint sima vádaskodásnak, amikor azt fogalmazták meg, hogy” A tanári kar azon tagjainak, akiknek idejének, energiájának jó részét egy éve folyamatosan az igazgató tekintélyének aláásása vitte el, nyilvánvalóan kevesebbet foglalkoztak diákjaik lelki- és építő nevelésével”.
Az igazgatói tekintélyt ugyanis csak abban az esetben lehet aláásnia bárkinek is, ha azt a bizonyos tekintélyt valaki már megteremtette magának! Azt nem lehet még az Önkormányzat vagy a polgármester legkeményebb utasítására sem megkapnia senkinek!( Bizonyítja ezt az állításomat az Ön által is említett „diákparlamenti” felvétel)Figyelmébe ajánlom ez ügyben a gimnázium egykori nagytekintélyű igazgatójának, Stróbl úrnak, az Önökhöz eljuttatott levelét, amelyben visszaadja az Önök által adományozott díjat!
Itt érkeztem el a másik általam, úgy látszik jogosan hiányolt kérdés, meg nem válaszolásához. Jelesül, ahhoz, hogy az önkormányzati többség, amely leváltotta a régi TEKINTÉLLYEL és HOZZÁÉRTÉSSEL bíró előző igazgatót,(kicsinyes bosszúból) olyan személyt bízott meg az iskola irányításával, akiről pontosan tudták, hogy szakmailag alkalmatlan a feladatára, vezetői gyakorlata nincs! Ezt Önök pontosan tudták, mert minden véleményezésre jogosult szervezet, nem kis többséggel, az Önök tudomására hozta, de ez a pályázata színvonalából is kiviláglott!
Egy fiatalember meghalt, és ennek kapcsán nem prejudikált más, csak a polgármester!
Jellemző!
Tisztelettel: Zsákovits Ferenc!

Tisztelt Osvai Úr ! Milyen

Tisztelt Osvai Úr !

Milyen meghallgatás folyt több napon keresztül, ha még azt sem tudják, hogy június 13-án, az öngyilkosság napján minden óra meg volt tartva és a 6. tanóra után volt as DÖK gyűlés? Vagy erre nem tért ki a meghallgatás ? Csak a tanári kar felelős és az intézmény igazgatója? Olyan tanár ellen is indítanak fegyelmit aki aznap nem is volt az iskolában ? Ellenben olyan ellen nem, aki tanuk elött nem oda illő hangnemben vonta felelősségre a diákot ? Ezt nevezi objektív vizsgálatnak ?

Fegyelmi

Tisztelt képviselő úr!

Miért mondott le a fegyelmi bizottság éléről?

Tudomásom szerint összeférhetetlenségre hivatkozott az előterjesztő, ennek ellenére az a Szalma László került a bizottság élére, akinek keresztlánya az érintett iskolába jár.

Várom válaszát!

Tisztelettel:

Bejó Gábor
szeretgom.hu

válasz

T. Szerkesztő Úr!

Udvariatlanság egy kérdést válasz nélkül hagyni, de mint azt Ön is tudja vannak publikus és nem publikus döntések.  /Az utóbbiak csak néhány emberre tartoznak./ Lépésemet ebbe a körbe sorolom."Összeférhetetlenségre hívatkozott az előterjesztő" - idézem Öntől, és tudomásom szerint az összeférhetetlenséget nem szükséges indokolni.

Tisztelettel:

Osvai dr.

Tisztelt Osvai úr! Nem

Tisztelt Osvai úr!
Nem gondoltam volna, hogy ezt a levelet meg kell majd írnom.
Ön elősegített egy olyan döntéssorozat létrejöttét, amelynek „szellemisége” az ötvenes évek végét és a hatvanas évek elejét idézik! Lelke rajta.
Én nagyon szomorú vagyok, amiért ezt Ön megtette! Tudom, hogy Ön nem hisz nekem, de most, az Ön „egyetértésével” is elküldött tanárok, nagy műveltségű diák szerető és tisztelő pedagógusok, mind a mai napig. Nekem gyermekeimet (négyet) tanították Ők, mindig a szépre és az értelmesre! Önzetlenül!
Esztergom város vezetésének számára, ez láthatóan megbocsáthatatlan bűn!
A polgármester műveltségi szintjét, emberekhez való viszonyát tapasztalva, gondolok itt a város polgárai egy részének hülyének nevezése nagy nyilvánosság előtt, vagy a „köcsög” szó használata testületi ülésen, nem is vártam tőle mást! Ami elszomorít, az az, hogy Ön és több képviselőtársa egyetért ezzel a habitussal és támogatja nagy kárt okozó tevékenységét!
Mélységesen le vagyok sújtva, szégyenérzetem van szeretett városom önkormányzati többségének jellemtelen, hazug viselkedése miatt, amellyel, megszegték képviselői esküjüket! Azt az esküt, aminek a végén, gondolom elhangzott, hogy „Isten engem úgy segéljen”!
Úgy legyen!

Tisztelettel: Zsákovits Ferenc