IN MEMORIAM

 

Dr. Patócs Mária
1941-2009

IN MEMORIAM DR. PATÓCS MÁRIA FŐORVOSNŐ

Ázsiából végleg hazatérve, baráti szálakat újra kötögetve már nem találtalak az osztályon. A legutóbbi találkozásunk után tudtam súlyos betegségedről, hősies helytállásodról, halálhíred mégis megdöbbentett. Főorvos kollégánk és barátunk, Arató Géza elfogódottan, és azt hiszem, nagyon találóan mondta, hogy leginkább a szelídség jut eszébe rólad. Szelídség, alázat, rád nagyon jellemző. Az igaz, a sok vihart átélt emberek erényeiben keresem én is a szavakat, amikor több mint tíz éves munkatársi kapcsolatunkra és barátságunkra emlékezve búcsúzom tőled.

Váci Mihály „Szelíden, mint a szél” versében jelensz meg lelki szemeim előtt:
„Szőkén szelíden, mint a szél;
nem lehetett sebezni engem:
ki bántott – azt vállon öleltem,
értve – szánva úgy megszerettem,
hogy állt ott megszégyenítetten
és szálltam én sebezhetetlen:
Fényt tükrözök csak sár nem ér.
Szőkén szelíden, mint a szél,…”

Az egyetem elvégzése után ezekkel a ragyogó tulajdonságokkal rövid keresés után döntöttél a neuropszichiátria mellett és betegséged árnyékában is kitartottál az orvosi hivatásunk nehéz, hálátlan területén. Könnyedén, mindig kedves mosolyoddal, élénk figyelő tekinteteddel jártál ezen a nehéz, a lelki sérültekről gondoskodók sokszor rögös útjain. A szelídséged mellett, magas fokú szaktudásod,  rendkívül fegyelmezett karaktered és hűséged adtak erőt emberfeletti kitartásodhoz.
Ma is előttem vagy, amikor egy deliráns külföldi beteggel foglalkoztunk, még a beteget kísérő félelmetes véreb is megbékélt társaságodban. Milyen sok indulati reakciót orvosoltál, mennyi agressziót, szenvedést és szorongást oldottál, enyhítettél kedves szelídségeddel és hozzáértéseddel! 
Mindig megnyugtató jelenléted, gyengédséged, a büszkéket, törtetőket megszégyenítő alázatod példát jelent számunkra. A gyengeségedben volt az erőd, megértő, megbocsájtó voltál, nem kerestél bűnbakot, csináltad a dolgodat. Mária, hitem szerint te olyan életet éltél, akiknek Jézus Krisztus a Hegyi beszédben egy szebb földet ígért örökségül. Tudom, hogy kevesen érhetünk az emberség, a szelídség, a szeretet gyakorlatának olyan magaslatára, amit te már meghódítottál. Isten áldjon és nyugodj békében, emléked tükrözze tovább azt a fényt, amit olyan nagylelkűen sugároztál nap mint nap a betegek, barátaid és a munkatársaid felé.
Meleg barátsággal,
Pátkai István
Esztergom, 2009. szeptember 29.
 

Hozzászólások

Búcsú Dr.Patócs Máriától

Nagyon meghatottak Pátkai dr.méltó és győnyörű bucsuztató sorai amit Mari halálára irt!Esztergomban jártam szombaton/10.o3-án/ és a városközpontban kifüggesztett értesitőtáblán megdöbbenve olvastam gyászjelentését,csak ott tudtam meg hogy elment!Egy évben születtünk,én 1968-ban kerültem Esztergomba,Ő egy-két évvel később ha jól emlékezem.A régi sebészet tetőterén egymás melletti szobában laktunk,jó barátságban voltgunk,aztán elkerültem Komáromba és nem találkoztunk csak egyszer Rovinjban nyári szabadság alatt futottunk össze leendő férjével és Vele!Örültünk a találkozásnak és közösen töltöttük el a délutánt!Pátkai dr. minden sora a teljes igazságot tükrözi!Nyugodj Békében,Isten nyugosztaljon Mari!