Magyar Kultúra Napja 2009.

1989 óta ünnepeljük meg a Magyar Kultúra Napját január 22-én. 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc Csekén a Himnuszt. Az alakomhoz illőn egy könyvet ajánlok az olvasók figyelmébe, annak ellenére, hogy a kötet „kereskedelmi forgalomba nem hozható”!

 

Kultúra: A szó a latin colere (művelni) szóból származik és eredetileg a föld megművelését jelenti. A kultúra kifejezést ma többféle eltérő értelemben használjuk, amelyek közül a tudományos (antropológiai ) és a hétköznapibb („magas kultúra”) értelmezés a leggyakoribb. Utóbbi a tanulással, művelődéssel kapcsolatos területeket képviseli. (Wikipedia)

1989 óta ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.

 

„Kampályország ez,

idénycélok hazája.

A jelen csak

a mával gondol,

nem ablakával

új évszakra

nyíló hazával."

(Serfőző Simon: Kellenének – részlet )

2008-ban az új Duna híd elnevezésére az interneten pályázni lehetett. A híd gyönyörű, szemet gyönyörködtetően ível át a vén Duna – mely múlt, jelen s jövő – felett. Sokszáz névjavaslat érkezett a pályázatra. A legtöbbet emlegetett nevek voltak: Chuck Norris, Stephen Colbert és Jon Steward! Mentve a menthetetlent, így lett végül Megyeri híd.

„Utcát neveznek el Zámbó Jimmyről” A rajongók a Somogy megyei településen az Arany János utcát szemelték ki arra, hogy „megadják a Királynak, ami a királyé.”

A főváros honlapján több mint 7000-n szavaztak arra, hogy a 4. metró fúrópajzsát az egyik kereskedelmi rádió műsorvezetőiről nevezzék el.

Soroljuk fel a legnézettebb televíziós műsorok címét! ( A celeb vagyok-tól a kibeszélő műsorokig )

Mit is ünnepelünk 2009. január 22-én????

És mégis!!!

A 30 ezres kisvárosban, Esztergomban a Babits emlékév zárásaként minden családhoz eljutott egy könyv.

A hírt nem kapta fel se a helyi, se az országos média!!! Valóban olyan jelentéktelen kezdeményezésről van szó???

Mi, legalább a Magyar Kultúra Napja alkalmából emlékezzünk meg róla!

A könyv, mely 12 ezres példányszámban jelent meg Esztergom Város Önkormányzatának ajándékaként eljutott minden esztergomi család postaládájába.

Az ízléses kis kötet Babits Mihály esztergomi verseit tartalmazza.

45 vers!

„A 2008-as Babits-emlékév méltó lezárása gyanánt, maradandó emlékként szeretnénk Önt és Szeretteit ezzel a kötettel megajándékozni, amely a költő Esztergomban született, vagy a városunk ihlette verseit tartalmazza. Célunk kettős, egyrészt, hogy az Esztergomot tudatosan alkotói otthonául választó Babits előtt tisztelegjünk, másrészt, hogy emberi és művészi hitvallásának példáját állítsuk magunk elé: minden időben a szíve mélyéből fakadó humánumát és honszeretetét” - írja Meggyes Tamás a polgármesteri köszöntőjében.

A kötetet a polgármester ötlete alapján, Nagyfalusi Tibor versjavaslatait elfogadva, Tóth Franciska állította össze, és Gulya István szerkesztette.

A programokban gazdag Babits emlékév értékelése nem lehet feladatunk, de ezzel a verseskötettel Babits Mihály bekopogott valamennyi esztergomi család ajtaján.

A Magyar Kultúra Napján, a köszönet hangján kell szólni azokról, akik e kis könyv megjelenését lehetővé tették, kivitelezték és eljuttatták az esztergomiakhoz.

Róluk nem fognak hidat, fúrópajzsot vagy utcát elnevezni, de tettek valamit azért, hogy a Magyar Kultúra Napja ünnep legyen és megteljen tartalommal.

 

Osvai László dr.

Hozzászólások

Tisztelt Osvai úr! Engedje

Tisztelt Osvai úr!
Engedje meg, hogy köszönetemet fejezzem ki, azért az ötletért, amely nyomán az Ön által említett verses kiskönyv, eljuthatott az esztergomi családok otthonaiba! Szép lezárása ez a gesztus a Babits évnek! Még egyszer, köszönet érte!
Lehet, hogy ismét rossznéven veszi majd tőlem, de el kell mondanom!
Született egy jó ötlet nyomán, jól összeállított kiskönyvet, úgy kinyomtatni, hogy a bevezető oldalakon nyelvtanilag hibás mondatok olvashatóak! A kiskönyv az Önkormányzat finanszírozásában jelent meg! Miért nem ellenőrizte a megjelent szövegeket valaki? Miért kell ilyen hibával tönkretenni egy nemes gondolatot?
Talán ismét azt hiszi, hogy gúnyolódom, de nem így van!
Sem a most leírt véleményemet, sem az előzőeket, nem szántam gúnynak, csak véleménynek!
Tisztelettel: Zsákovits Ferenc