EGY ÚJABB ELISMERÉS!

A Magyar Sebészeti Társaság 60. Kongresszusán, Siófokon a „Magyar Sebészetért” emlékérmet adták át dr. Jankovich Mihálynak. Az alapszabály értelmében a bronzplakett azon sebészeket illeti meg, akik betöltötték 65. életévüket és a magyar sebészetért, kiemelkedő szakmai, tudományos és oktatói munkát végeztek. Jankovich főorvos úr, kórházunk nyugalmazott sebész osztályvezetője titkos szavazás után nyerte el a kitüntető címet! Tisztelettel gratulálunk neki!

 

Jankovich Mihály

 

1945-ben született a Felvidéken főnemesi családban, így szüleivel együtt gyermekként végig élhette az elmúlt rendszer politikai üldöztetéseit.

1969-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetemen „summa cum laude” minősítéssel kapott diplomát. Egyetemi évei alatt az Anatómiai Intézet demonstrátora volt.

Végzése után Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Sebészeti Osztályán kapott állást, ahol 20 évig dolgozott, végigjárva a kórházi ranglétrát.

Mestere, tanítója elsősorban Herczeg László Tanár Úr, aki akkoriban az ország egyik vezető sebésze és iskolateremtő egyénisége volt.

1973-ban szakvizsgázott sebészetből. 1979-től 2 évig a Líbiai Arab Köztársaságban vállalt munkát.

1990-ben pályázat alapján nevezték ki az Esztergomi Kolos Kórház Sebészeti Osztályának élére, ahol 20 évig, nyugdíjazásáig dolgozott.

Vezetése alatt az osztály szakmai profiljai bővültek, új sebészeti központ épült, országosan is elismert színvonalú sebészeti osztályt sikerült kialakítania.

Tevékenyen részt vett a gyakorlati szakorvosképzésben, melynek keretén belül klinikák, országos intézetek és más kórházak fiatal orvosai töltöttek rövidebb-hosszabb időt az osztályon.

Ehhez kapcsolódik, hogy 1994-ben Esztergomban rendezték meg az első országos Fiatal Sebészek Fórumát.

1992-től 2006-ig megyei sebész szakfelügyelő főorvos volt.

Érdeklődési köre már a miskolci évek alatt a colorectalis sebészet felé irányult.

1986-ban az alakuló MST Coloproctológiai Szekció vezetőségi tagjává választották.

13 közleménye jelent meg, hazai és külföldi kongresszusokon 97 előadást tartott. Továbbképző kurzusokon és tanulmányutakon volt Berlinben, Davosban, Párizsban és még számos helyen.

1992-től – jelenleg is – a Magyar Sebész Társaság vezetőségi tagja.

1994-től a Sebészeti Szakmai Kollégium választott tagja volt, ahonnan 2007-ben tiltakozva az akkori romboló egészségügyi politika ellen – kilépett.

2 évig az MST Dunántúli Csoportjának elnöke volt.

Tagja a Magyar Gastroenterológus és az Onkológusok Társaságának, valamint az European Society of Surgical Oncologist / ESSO /- nak.

Munkájának elismeréseként 1988-ban az Egészségügy Kiváló Dolgozója kitüntetést, 2002-ben a szakképzésben nyújtott teljesítményéért Semmelweis Egyetemért Emlékérmet, 2010-ben Batthyány-Stratmann Díjat kapott

A most hagyományosan 7. alkalommal átadásra kerülő „Magyar Sebészetért” emlékérmet a MST vezetősége Jankovich főorvos javaslatára hozta létre, így a kör most bezárult.

Hozzászólások

orvosititoktartás

Tisztelt Dr Úr Somodiné vagyok sárisápról.Nem tudok elég hállás lenni amiért meg mentette az életemet.Sajnos ami a munkába állást illeti az nem jöt ossze mivel nem tudtam felgyógyulni.Nagyon sok mindenen mentem keresztűl,nagyon szeretnék önnel beszélni ha lenne rá lehetőség ,Tell 06202274994 Előre is Kőszőnőm :Maradok Tisztelettel Somodiné Hegedűs Lívia Sárisáp FŐ utc 152 2011.01.04

Somodiné Hegedűs Lívia