SZENT ADALBERT DÍJ 2010

Szent Adalbert püspök és vértanú, az egyházmegye védőszentje ünnepén, április 24-én szentmisét mutattak be az esztergomi bazilikában. Ehhez kapcsolódóan került sor a Szent Adalbert-kitüntetések átadására. A rendszerváltást követően alapította Paskai László bíboros, akkori esztergom-budapesti érsek a Szent Adalbert-díjat, amelyet azok kapnak, akik most is, mindig is a hit útján jártak.

Az idei kitüntetettek: Andreas Galik, Felföldi Éva, Chalupa Zoltán, Gere György, Szabó Miklósné, Simongáti György. Valamennyi kitüntetettnek gratulálunk. Külön szertetettel kollegánknak, dr. Felföldi Évának!

Dr. Felföldi Éva, Budapesten született 1943-ban. Hargitai Éva és Felföldi Béla katolikus szülők első gyermekeként.
Érettségi után gyógyítást választotta hivatásának, amelyért komoly
áldozatokat is vállalt egy éven át a Dorogi Kórházban betanított ápolóként három műszakban dolgozott. Mégis a Budapesti Orvostudományi
Egyetemet „Summa cum laude” minősítést szerzett 1969-ben. Az egyetem  elvégzését követően férjhez ment, férje Vilmos Péter, akivel harmóniában élve három gyermeket neveltek fel. Mára már 7 unokájuk rajong értük.

Orvosi munkáját az esztergomi kórház belgyógyászati osztályán kezdte és innen ment 40 év kórházi munka után nyugdíjba. A kórházban végzett munkáját nagyfokú átélés, az alaposság, a betegek megkülönböztetés nélküli kezelése, ápolása jellemezte. Megrendítette, ha egy-egy súlyos beteg távozott az élők sorából. Ő vezette be az osztályon, hogy az
elhunyt ágya mellett gyertyát gyújtsanak. Esetenként együtt imádkozott a haldoklóval.

Nyugdíjba vonulása óta fáradtságot nem kímélve végzi a cukorbetegek gondozását, sokszor a hivatalos rendelési időn túl is. Munkáját a „Szolgálok amíg a betegek igényt tartanak rám” szemlélet vezeti.

Vezetésével imaórát tartanak a kórház kápolnájában hétköznap délutánonként 16-17 óráig. Imádkoznak a betegekért, a haldoklókért az egészségügyi dolgozókért, a családokért, hazánkért, a gyermekekért, a papokért. Részt vesznek a betegekkel együtt a kápolnában a vasárnap délelőtti szentmisén.

2002-ben megszervezte a Belvárosi Plébánia támogatásával a kórházi beteglátogató csoportot, amely később Kamilliánus Családdá alakult: fogadalmat tettek a betegek és szenvedők szolgálatára. Küldetésük a betegekkel való szeretetteljes beszélgetés, a vigasztaló, bátorító szó, a közös imádkozás. A csoport számára legnagyobb élmény és öröm, ha segíthetnek abban, hogy a beteg a kórházi ágyon részesülhessen a szentségekben.

A beteglátó csoport úgy belső szervezettségében, mint a papsággal való együttműködésében modellszerűen működik, valóban így lehet egy kórházban az elkötelezett világiak és a papság együttműködésével a katolikus betegellátást megszervezni.

Forrás: Belvárosi Harangszó

Hozzászólások

Büszke vagyok rá, hogy a húga

Büszke vagyok rá, hogy a húga lehetek!

Malikjuli