A TURÁNI ÁTOK VÉGE

 

A tavalyi kétharmados, elsöprő győzelem a szabad választások korában meglehetősen ritka, de jó alapot jelenthet a nemzeti összefogás megteremtésére, mint azt a miniszterelnök gyakran hangsúlyozza. Sokan azért támadják a pártokra épülő demokráciát, mert az szükségszerűen megosztja a nemzetet, szembefordít családtagokat, kollégákat, barátokat, nem ritkán két egyenlő, a másikban ellenséget gyanító táborra szakítja a lakosságot. Ezúttal a győztes megkérdőjelezhetetlen fölénye alapot adhat valamifajta nemzeti konszenzus kialakítására.

 

Éppen ideje, mert az örökös belső harcok felőröltek bennünket, s ugyan a turáni átoknak is mondott megosztottság már-már a magyar virtus része, azért nem ártana magunk mögött hagyni. Kétségtelen, hogy régi hagyománya van: már az Árpád-kor is folyamatos testvérháborúkról szólt, ahol a trónról lemaradt öcs, unokatestvér vagy nagybácsi idegen csapatokkal kiegészülve tör a korona megszerzésére. Megannyi önpusztító küzdelem: I. András versus Béla, Szent László és Géza kontra Salamon, Kálmán és Álmos, Imre és II. András, IV. Béla és V. István hadakozása. Rákóczi kurucai ellen a császárista magyar főurak serege; a szatmári békét két magyar főrend köti, labanc részről gróf Pálffy János. (Akinek mellesleg áldassék a neve, mivel feleségem egyenes ági felmenőjeként ha ő nincs, én ma agglegény vagyok.)

De 1848-ban épp úgy magyarok feszülnek magyaroknak (Görgey kivégezteti az áruló Zichyt), mint 1945-ben vagy 1956-ban. A mi ifjúkorunkból is van példa; ki ne emlékezne a rendszerváltás éveire, a sokszor heves kiabálásokig, életre szóló sértődésekig fajuló MDF–SZDSZ-ellentétekre; barátságok, rokoni kapcsolatok, építő energiák törtek ezen meg.

Miért pont most kéne összefogni?”, sziszegik a százszor bukott baloldali politikához még mindig hű fegyverhordozók. „Miért nem fogott össze velünk a jobboldal, amikor mi voltunk hatalmon?” A válasz roppant egyszerű: nem is érkezett kérés erre, de az alapok is tökéletesen hiányoztak. Miféle nemzeti egység hajtott volna ki a gyurcsányi megosztó, hazug, önhitt magvetésből? Nem beszélhetett összefogásról az, aki a kettős állampolgárság ellen kampányolva megtagadta honfitársai egyharmadát. Medgyessy az uniós csatlakozáskor azt nyilatkozta, nem vinné magával a jobboldalt az EU-ba. Horn Gyula annak idején fegyvert fogott saját népe ellen egy idegen hatalom oldalán. Nem lehet nemzeti összefogást és jövőt tervezni a Kovács László-féle „merjünk kicsik lenni!” jelszóra.

A vészhelyzetekben való összefogásra, az ilyenkor az ellentéteket háttérbe szorító gondolkodásra van példa, nem szégyen másoktól tanulni. Nem a Fideszért, a kormányért vagy Orbánért (bár örülhetünk, hogy az ötven-száz évente esedékes karizmatikus vezetőnket ezúttal is megkaptuk a sorstól), hanem saját magunkért. Milyen szép lenne, ha nálunk is magától értetődő volna, ami Amerikában megtörtént: a frissen beiktatott Ronald Reaganre (aki igazán nem volt túl népszerű a demokrata párti szavazók körében) egy merénylő rálőtt. A súlyosan sebesült elnök még a műtőben sem vesztette el humorérzékét, és odaszólt az őt operáló orvoscsoport vezetőjének: „Remélem, maguk valamennyien republikánusok.” Mire a sebész komolyan így válaszolt: „Ma mind republikánusok vagyunk, elnök úr!”

 

Ungváry Zsolt

 

Forrás:
MOK
2011.február 11.

Hozzászólások

"Miféle nemzeti egység

"Miféle nemzeti egység hajtott volna ki a gyurcsányi megosztó, hazug, önhitt magvetésből? Nem beszélhetett összefogásról az, aki a kettős állampolgárság ellen kampányolva megtagadta honfitársai egyharmadát."

Tisztelt Ungváry Zsolt!

Tetszik tudni itt a baj!
Ön most olyasmit állít, ami szemen szedett hazugság!
Lehet utálni, kritizálni, gyilkosnak nevezni (e honlapon ez már megtörtént, amikor a Gyurcsány kormány intézkedéseit a srebrenicai tömeggyilkosokhoz hasonlították) lehet hazugnak nevezni!
Igen lehet, azt állítani, hogy: „a kettős állampolgárság ellen kampányolva megtagadta honfitársai egyharmadát.”!
De ez merő hazugság, mert ilyen nem történt! Annyi történt csak, hogy egy nagyon pongyolán és szedett-vedetten összeállított népszavazási kérdésre mondott nemet!
Arra a kérdésre, amely még véletlenül sem azt kérdezte a magyar emberektől, hogy akarják e megadni az állampolgárságot a külföldön élő magyaroknak!
Ilyen kérdés nem volt! Soha egyetlen szóval sem kampányolt senki a fent említett jogok megadása ellen! A rosszul feltett kérdés ellen, az átgondolatlanság ellen folyt a kampány!
Sajnos a többi állítása is erősen vitatható! Finoman szólva!
Ami pedig a karizmatikus vezetőt illeti, van egy javaslatom! Ön meg említ egy hazugságot, amelyet az Ön által említett baloldali politikusok mondtak, én pedig erre válaszolva két olyan hazugságot hozok fel, amelyet a „karizmatikus” vezető mondott.
Meglátjuk, ki is hazudott itt többet a zembereknek! (Most kaptam kézhez a „nemcsökkent” fizetésemet, mely csak nyolcezer forinttal kevesebb! Orbánul állítva, nem csökkent!)

De igaza van, ideje lenne embernek tartani az ellenfeleinket!(Ki is osztotta nemzetiekre, és baloldaliakra Magyarország népességét, állítva ezzel, hogy én nem vagyok a nemzet tagja?)
Sajnos ez az „embernek tartás” megint késedelmet szenved, lásd az esztergomi önkormányzati többség morális viselkedését, amely a parlamenti többségre is áll!